V zahraničí bude študovať 70 Slovákov, na Slovensku 72 zahraničných

06.07.2012 Bratislava

Bratislava 6. júla (TASR) - Sedemdesiat slovenských vysokoškolákov a doktorandov vycestuje za štúdiom do zahraničia. Do slovenských škôl zas nastúpi 72 zahraničných študentov. Celkovo tak granty z Národného štipendijného programu na akademický rok 2012/13 získalo 142 študentov, doktorandov a vysokoškolských pedagógov zo Slovenska i zahraničia. Štipendiá majú dovedna hodnotu vyše pol milióna eur.

Slovenským študentom a doktorandom pôjde 287.995 eur. Vybraná sedemdesiatka uchádzačov vycestuje do 21 štátov Európy, Ázie, Ameriky a Austrálie. Medzi vybranými je 19 študentov a 51 doktorandov. O štipendiá malo záujem celkovo 86 študentov magisterského štúdia a 123 doktorandov. Hlásili sa na štúdium v 35 krajinách sveta.

O štúdium alebo pracovný pobyt na Slovensku prejavilo záujem spolu 187 zahraničných uchádzačov. Najviac žiadostí prišlo z Ukrajiny, Egypta a Ruskej federácie. Celkovo sa o štipendium uchádzali občania 30 krajín z celého sveta. Najžiadanejšími inštitúciami boli Slovenská akadémia vied, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Univerzita Komenského v Bratislave.

Výberová komisia napokon schválila štipendium pre 72 žiadateľov z 22 krajín v celkovej sume 255.145 eur. Ide o deviatich študentov magisterského štúdia, 16 doktorandov a 47 vysokoškolských pedagógov, vedeckých a umeleckých pracovníkov. Podľa ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušana Čaploviča je tento študijný program ambicióznou ponukou, ktorá so sebou prináša cenné skúsenosti s výrazným medzinárodným rozmerom.

Cieľom programu je podpora mobility v oblasti vysokoškolského vzdelávania a výskumu. Informácie poskytol TASR hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.
 

Vyberte región